LCHF(26 minutter)

LCHF er en forkortelse for Low Carb High Fat, hvilket dækker over, at man spiser få kulhydrater og i stedet fødevarer med mere fedt. Men hvordan hænger det sammen i forhold til et vægttab? Hvordan omlægger man sin kost til LCHF og hvad må man spise? Bliv klogere her.

Hvad går LCHF ud på?

kyllingAlt mad man indtager, tilfører kroppen energi – der er blot forskel på, hvordan kroppen forbrænder denne og hvor effektivt.

I LCHF gør man op med tankegangen om, at fedt er farligt og at kulhydrater skal være den primære energikilde. Lidt forenklet kan man sige, at den gode gammeldags kostpyramide er blevet vendt på hovedet: Med LCHF skal man nemlig spise mest kød, ost og fisk og mindst brød, grød og gryn.

Det betyder også, at LCHF ikke direkte forbyder kulhydrater. Du skal stadig have en smule – det skal blot være af den rigtige type. I forhold til kulhydrater skelnes der nemlig mellem de letfordøjelige og de sværtfordøjelige.

De letfordøjelige er sukker og stivelse. Begge dele skal undgås. De sværtfordøjelige er kostfibrene og disse må gerne indtages, dog i begrænset mængde.

Når man spiser mere fedt og færre kulhydrater, vil kroppen nemlig ændre sin forbrændingsproces fra at forbrænde kulhydrater til at forbrænde fedt. Og vel at mærke ikke kun den fedt, man indtager – men også den fedt, der i forvejen sidder på kroppen. Samtidig spiser man ofte mindre mængder, når maden er fedtholdig, fordi fedtet mætter mere og i længere tid end kulhydrater.