Stenalderkost(23 minutter)

At spise naturligt i overensstemmelse med, hvordan mennesket altid har gjort, er en tanke der for mange virker både logisk og i øvrigt fint harmonerer med tidens generelle tendenser om at undgå kunstige tilsætningsstoffer. Men hvad er stenalderkost helt præcist? Og hvorfor kan man tabe sig ved at spise, som vores forfædre gjorde? Læs alt om stenalderkost her.

Hvad går stenalderkost ud på?

Stenalderkost tager afsæt i, at mennesket som organisme ikke har ændret sig markant, siden de første stenalderfolk betrådte jorden for omkring 15.000 år siden. Det har vores kost imidlertid og det er her, problemerne opstår. I hvert fald ifølge teorien bag stenalderkost.

Stenalderkost kaldes også for Palæokost og selve forløbet for Paleo kuren. Ordet Paleo er græsk og betyder ”måde at leve på”. Desuden kaldes selve jægerstenalderen også i fagtermer for ”den palæolitiske tidsperiode”.

Når man taler om stenalderen generelt, skelnes der overordnet set mellem jægerstenalderen og bondestenalderen. Det er befolkningen i jægerstenalderens måde at leve på, man efterstræber med stenalderkost. Her levede man af det, man kunne jage og samle. Med andre ord uforarbejdet mad, som man kunne finde naturligt i sine omgivelser.

Jægerstenaldermanden var høj, stærk, i god form, normalvægtig og havde ingen livsstilssygdomme. I hvert fald ikke, hvad vi ved af.

I bondestenalderen gør dyrkningen af især korn sit indtog og hele måden at leve på ændres markant. Man begynder i det små at holde husdyr og forarbejde både korn, kød og mælk. Det er derfor også her menneskets kost begynder at ændre sig.